søndag 2. desember 2012

Journalistiske sjangre og skrivemodeller

Det finnes flere forskjellige typer journalistiske sjangre og skrivemodeller. Noen av de viktigste sjangrene er: leder, nyhetsartikkel og portrettintervju.

En leder er en artikkel skrevet av redaktøren til avisen som forteller hva avisen mener om en aktuell sak. Lederen er som regel en tung, argumenterende tekst hvor du må lese "mellom linjene".

En nyhetsartikkel er den mest brukte journalistiske sjangeren. Den forteller om en aktuell hendelse. Teksten består av en tittel, ingress og brødtekst, gjerne også med bilde og bildetekst. En nyhetsartikkel skal gi svar på spørreordene hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.

Ett portrettintervju er et intervju der vi skal bli kjent med personen bak intervjuet. Via sine svar skal vi få et inntrykk av tanker, interesser, livsstil, personlighet osv.

Det finnes jo også forskjellige skrivemodeller og nyhetstrekanten er en av de mest tradisjonelle måtene å skrive en nyhetsartikkel på. Det viktigste i saken kommer først og deretter kommer det mindre viktige stoffet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar